Bikros je individuální sport, ve kterém závodí skupina jezdců mezi sebou na speciálně upravených kolech a tratích. Patří do disciplín Českého svazu cyklistiky a je zařazen mezi olympijské sporty. V Pekingu 2008 proběhla na letních olympijských hrách jeho premiéra. Od té doby se na olympiádě v bikrosu soutěží pravidelně (v Londýně 2012 a v Riu 2016).
Závody se jezdí na speciálně upravených dvacetipalcových kolech (tj. obvod 50 cm). Existují i kategorie, ve kterých se jezdí na dvaceti čtyřpalcových kolech (tj. 60 cm), neboli tzv. cruiserech. Kola typu cruiser se liší pouze obvodem kol a trochu jinými rozměry rámu. Jsou stabilnější a jsou převážně určeny pro starší jezdce. Na olympijských hrách je zařazena pouze kategorie Elite Men a Elite Women na dvacetipalcových kolech.

Systém závodů je jednoduchý. Základem jsou tři kvalifikační jízdy, z nich se postupuje do pavouka vyřazovacích jízd a z něj až do finále. Bikros se řadí mezi sporty, které jsou na rozhraní rychlostně vytrvalostního a krátkodobého zatížení. Patří mezi sprinterské disciplíny. Díky této charakteristice je rozhodující rychlost, výbušnost a síla. Dále je důležitá orientace ve skupině, "cit pro kolo" a v neposlední řadě technika s kolem. V dnešní době je důležité klást důraz na techniku startu. Při současném stylu bikrosových drah hraje velkou roli správně provedený start.

Příprava na bikros je všeobecná. U dětí je vhodné položit základ všestrannosti a pravidelně s nimi trénovat na bikrosových tratích pro získání techniky s kolem. Začít s bikrosem v útlém věku je velkou výhodou, jelikož děti si rychleji a jednoduše osvojí techniku s kolem, která je pro tento sport nezbytná. Získání techniky s kolem je pro dospívajícího jedince obtížné a ve většině případů v pozdějším věku nemožné. Osvojování techniky s kolem je dlouhodobý proces, kterým si projde každý bikrosový jezdec.
Zdroj: Mgr. Jana Horáková (Brno, 2010)
Zdroj: https://www.bmxnizbor.cz/

Historie sportu
Vznik BMX v USA a rozšíření do světa
Vznik bikrosu sahá až do konce 60. letech 20. stol. Kolébkou tohoto sportu se stala Kalifornie v USA. Je to období, kdy byl v USA velice populárním sportem motokros. Právě tehdy v Kalifornii začali kluci napodobovat závodníky motokrosu. Odtud i název bicycles motocross, neboli BMX (v České republice používáme název bikros nebo BMX). Imitaci motokrosu doplnili tím, že se oblékali i do motokrosového závodního oblečení. Ze začátku se jezdilo na modifikovaných dvaceti palcových kolech Schwinn Stingray. Kola byla typická svým dlouhým "banánovitým" sedlem s opěrkou a vysokými řidítky. Někdejší bikrosové tratě ještě neměly dnešní charakter a úroveň. Byla to ve své podstatě obdoba motokrosových tratí. Později se začaly stavět speciální tratě přizpůsobené pro bikrosová kola. Nejdříve se jednalo o tratě z kopců s méně skoky v podobě lavic a boulí. Postupem času se tratě dostávaly do roviny a přibývalo více rozmanitých skoků. Ohromnou vlnu popularizace pro bikrosová kola přinesl film E. T. mimozemšťan, kde se představitelé dětských rolí prohání právě na těchto speciálech. Bikrosové závody byly v USA velice populární také díky jejich atraktivitě, nízké ceně a dostupnosti.
Začali se objevovat výrobci kol, kteří se zaměřili pouze na vývoj bikrosových speciálů. Mezi první výrobce patří Gary Turner, který se zaměřoval na svařování chromolybdenem. V roce 1973 vyrobil první lehký rám a o rok později začíná Gary Turner spolupracovat s majitelem obchodu s koly Richardem Longem. V roce 1979 zakládají, dnes již jednu z nejslavnějších cyklistických firem na světě, GT bicycles.

Na počátku osmdesátých let minulého století se bikrosu rozšiřuje z USA do celého světa hlavně do Evropy, Austrálie a Jižní Ameriky. V Evropě se objevuje hlavně v Holandsku a ve Francii.

V roce 1981 vzniká Mezinárodní bikrosová federace (IBMXF), která je ve všech státech světa vedena pod motokrosovou federací. Začátkem osmdesátých let se začíná profesionalizovat. Během několika let má více společných prvků s cyklistikou než s motokrosem. Proto se v roce 1993 bikros integruje pod Cyklistickou mezinárodní federaci UCI. Tato integrace byla dokončena roku 1998, kdy se pod UCI začlení již všechny národní bikrosové federace.

První mistrovství světa (dále MS) se konalo v roce 1982 v Daytonu, v USA. Toto MS ovšem ještě nebylo pod hlavičkou UCI. První mistrovství světa, zaštiťované UCI, se odehrálo v roce 1996 v Brightonu ve Velké Británii. Zde se mistrem světa stal Angličan Dale Holmes a v kategorii žen zvítězila Australanka Natarsha Williams.
První otevřené mistrovství Evropy proběhlo v roce 1982 v Beek & Donk v Holandsku. Vítězem se stal Andy Patterson z USA. V kategorii žen zvítězila Katchy Schachel z USA. V roce 1984 vzniklo uzavřené mistrovství Evropy a až do roku 1997 se jedná o jednorázový závod. V tomto roce nastává zlom v BMX závodech, které se dostávají na úroveň profesionálního sportu. Následek je rozlišení kategorií Junior a Elite od tzv. challenge kategorií. Od roku 1996 je mistrovství Evropy zaštítěno UCI a mění se i forma závodů, a to z jednorázového závodu na seriál závodů.
Od roku 2003 se koná světový pohár pod názvem UCI Supercross BMX. Zpočátku je jen pro muže. Kategorie žen je přidána v roce 2007. Tratě supercrossu se liší svou úrovní. Skoky jsou větší, které mnohdy nelze projet. Startovní pahorek je vysoký cca 8 metrů. Tímto se BMX posouvá do vyšší kategorie tohoto sportu.

Domnívám se, že největší zlomovou událostí v historii tohoto sportu je jeho zařazení do programu Olympijských her. Premiéra BMX na Olympijských hrách proběhla v roce 2008 v Pekingu. Olympijského závodu se zúčastnilo 32 mužů a 16 žen z celého světa. Prvním Olympijským vítězem se stal Maris Strombergs z Lotyšska (který dokázal své vítězství obhájit na OH v Londýně 2012) a vítězkou Anne Caroline Chausson z Francie. Olympijská dráha je konstruována na principu tratí UCI BMX Supercross.
Zdroj: Mgr. Jana Horáková (Brno, 2010)
Zdroj: http://www.uci.ch/bmx/about/
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/BMX
Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/BMX_racing
Zdroj: https://www.bmxnizbor.cz/

 

Historie bikrosu v Československu a České republice
V České republice se BMX poprvé objevil v roce 1984. V tomto období začal český výrobce kol Velamos Sobotín produkovat velké množství kol BMX 20, což přispělo k rozvoji tohoto sportu a díky tomu měl bikros hned zpočátku několik tisíc příznivců. Do pořádání závodů se aktivně angažovaly SVAZARM a ČSTV. Mekkou počátků tohoto sportu byla střediska jako Šumperk, Rudná, Ostředek atd.

S pádem komunismu, se k nám ze západních zemí začala dovážet technicky vyspělejší kola, jejichž výhoda spočívala v lehčí hmotnosti. Pád komunismu neznamenal pouze zkvalitnění výrobního materiálu, ale také zvýšil možnost účastí našich jezdců na mezinárodních závodech.

V roce 1990 Československá republika požádala o vstup do Mezinárodní bikrosové federace (IBMXF). Žádosti bylo následně vyhověno. Naši jezdci od počátku patřili k evropské i světové špičce. První MS s českou účastí bylo v roce 1991 ve Španělsku. Vladislav Khás zde získal zlatou medaili. Velký zlom nastal v roce 1997, kdy byla vytvořena národní reprezentace BMX České republiky. Tato událost dala nový směr bikrosu v České republice. Dnes patří čeští elitní jezdci ke světové špičce. Česká republika se může prezentovat mistry světa, mistry Evropy a účastníky Olympijských her.

Bikros je u nás zaštítěn Českým svazem cyklistiky (dále jen ČSC) a řízen tříčlennou komisí BMX. Do konce roku 2017 se organizovaně jezdil seriál závodů Českomoravského poháru, Českého poháru, Moravské ligy a Mistrovství České republiky jednotlivců a klubů. Od roku 2018 se jezdí Česká BMX liga (ČBL) a Moravská BMX liga (MBL) a celorepublikový seriál Českého poháru (ČP). Princip jednorázového závodu Mistrovství republiky jednotlivců a Mistroství republiky klubů zůstal zachován.
Zdroj: Mgr. Jana Horáková (Brno, 2010)
Zdroj: https://www.bmxnizbor.cz/

Aktuální novinky a informace

7. listopad 2023

První říjnový víkend se uskutečnily závody Moravské bikrosové ligy v Uničově, které byly zároveň spojeny se závěrečným vyhlášením výsledků tohoto seriálu pro sezónu 2023. Z opavského oddílu dorazilo na závěrečné závody celkem 21 jezdců.

Číst dále...

10. říjen 2023

O víkendu 23. a 24.9. 2023 opět dostal opavský oddíl BMX SK JANTAR Opava možnost hostit další dvojzávod Moravské bikrosové ligy. Navzdory počasí přijelo svoje síly poměřit 206 jezdců nejen z České republiky, ale i Polska, Litvy a Slovenka. V rekordním počtu 36 jezdců nastoupil i domácí oddíl, který měl zastoupení napříč všemi kategoriemi.

Číst dále...

10. říjen 2023

Druhý zářijová víkend proběhl 7. a 8. závod Českého poháru, kterého se pro letošní sezónu zhostil Třinec. I přes tropické teploty, které v tuto roční dobu panovaly, předvedli všichni jezdci skvělé výkony. Opavský oddíl přijelo reprezentovat a poprat o nejlepší umístění celkem 13 jezdců.

Číst dále...

Umístění

Naše bikrosová dráha se nalézá na ulici Jaselská v Městských sadech v Opavě v místě,
kde je ulice Jaselská přerušena severním obchvatem Opavy.

Odkaz na mapy.cz

Kontakt

Předseda oddílu: Tomáš PISKOŘ
Mobil: 606957405

E-mail: bmxjantaropava@gmail.com

Dráha - provoz

Pondělí - Pátek: 16:00 - 18:00
Sobota - Neděle: 10:00 - 19:00
V době oficiálních tréninků zavřeno